Росія вимагає від України капітуляції

П’ять годин тривали переговори глав МЗС Росії, України, Німеччини та Франції з питання врегулювання кризи на сході України.

Радыё Свабода 18.08.2014

За підсумками переговорів глава МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що переговори були складними,  але є надія, що за деякими пунктами може бути досягнуто прогресу.

Про важливість переговорів і про те, що могло відбуватися на них при закритих дверях, Радіо Свобода поспілкувалася з українським політологом Віктором Каспруком.

– Про що говорили міністри закордонних справ Росії, України, Німеччини та Франції? Чому немає повідомлень про успіх п’ятигодинної зустрічі?

– Цю зустріч можна визначати як позитивно, так і негативно. Плюс може бути в тому, що сторони починають домовлятися, як домовлятися. Справа в тому, що Росія, незважаючи на браваду і демонстрацію сили, знаходиться не в такому гарному стані, як його показує її преса. Не тільки Україна, але і Росія не може нескінченно кидати на арену конфлікту нові сили, нову зброю, нових людей. До того ж міжнародна ізоляція, в яку потрапила Росія, починає потихеньку діяти. Зрозуміло, це не ті санкції, які повинні були б бути, але напередодні нової хвилі санкцій в Кремлі починають замислюватися над тим, чим може закінчитися для Росії продовження ескалації конфлікту. Мінус цієї зустрічі в тому, що за столом переговорів поряд з представниками Росії і України сиділи представники країн, які багато років закривали очі на те, що робила Росія на пострадянському просторі. Не можна заперечити, що представники і Німеччини, і Франції завжди були налаштовані проросійськи. Можливо, тому представник України Павло Клімкін не хоче озвучувати те, що було сказано на цій зустрічі, тому що є декілька спірних моментів, про які зараз краще не повідомляти.

– Чи можна змоделювати поведінку Сергія Лаврова під час зустрічі? Або він визнає, що це Росія воює, або просто говорить, що Росія може вплинути на сепаратистів на сході України?

– У випадку з Кримом російський президент тільки через кілька місяців визнав, що там були російські військові. Очевидно, поки що Росія не готова визнати, що її військові воюють на території України. Хоча весь світ це знає і розуміє. Але треба звернути увагу, що кілька днів тому один з рупорів ідеології Кремля Сергій Доренко в п’ятихвилинному ролику сказав, що Україна дуже легко може зупинити цю війну – для цього їй потрібно відмовитися від НАТО і повернутися до статусу нейтральної держави. Цей ідеологічний ролик направляє нас до думки, що Росія поки ще не готова відступити від імперських принципів, вона думає, що дотисне  Україну. Важливо, що рупор Росії практично визнав, що це війна і що вона може зупинитися, якщо українці погодяться на капітуляцію. Я думаю, що під час вчорашньої зустрічі Сергій Лавров говорив те ж, що озвучив раніше Сергій Доренко. Можливо, була досягнута домовленість розглянути якісь українські пропозиції, чого не було раніше. Але як вони будуть розглянуті – це вже інше питання.

– Чи може відбутися зустріч Володимира Путіна і Петра Порошенка? І чи дасть вона які результати?

– Вона може відбутися. Можливо, що вчорашня п’ятигодинна зустріч і зусилля знайти точки компромісу – це була підготовка до того, щоб така зустріч могла реально відбутися. З іншого боку, зустріч Путіна і Порошенко не матиме жодних результатів, якщо Путін буде тупо наполягати на тому, що Україна повинна капітулювати. Поки вся його війна, яка ведеться з перших днів березня, показує, що Путін жодним чином не хоче відмовлятися від військових дій. Також можливо, що вчора Сергій Лавров вперше озвучив те, що Росія вимагає від України – визнати Крим російською територією. Зрозуміло, що Україна не погодиться на таку пропозицію, і навіть якщо така зустріч відбудеться, вона не буде мати жодних результатів.

 

Опубліковано у Uncategorized | Теґи: , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар